Skip to content
Početna stranica » Riječ struke » Svi govore o stadionu u Kranjčevićevoj, ali Dinamu je potrebnije nešto drugo

Svi govore o stadionu u Kranjčevićevoj, ali Dinamu je potrebnije nešto drugo

Miljenko_Sakoman_hor1

Europski klubovi znaju kako iskoristiti potencijal svojih stadiona, a istome se nada i direktor maksimirskog stadiona Miljenko Sakoman – jednom kad se u Maksimiru osim golova zabije i prva lopata

U današnjoj emisiji razgovaramo s Miljenkom Sakomanom, direktorom maksimirskog stadiona u Zagrebu. Tema je budućnost stadiona Maksimir, ali i ostala stadionska infrastruktura u Hrvatskoj. O njoj se u javnosti sve glasnije govori u kontekstu izgradnje novih stadiona, ali i obnove postojećih diljem Hrvatske.

Na kojem je hrvatskom stadionu najugodnije igrati odnosno pratiti utakmice s tribina? U ovom trenutku, koji hrvatski stadion najbolje odgovara potrebama igrača i posjetitelja?

Sakoman: Na ovo pitanje moram odgovoriti na više načina. Prvo – vjerujem da je svim navijačima najljepše na njihovim domaćim stadionima, baš kao i igračima. A govoreći općenito, mislim da je u ovom trenutku najbolji stadion definitivno Opus Arena. To je novi stadion izgrađen po najnovijim standardima tako se vjerojatno ondje svi i najugodnije osjećaju.

Teško je pitanje za odgovoriti. Meni je najljepše na Maksimiru!

Stadion Maksimir_aerial

Zašto izgradnja i obnova stadiona u Hrvatskoj kao jednoj od najboljih nogometnih zemalja na svijetu ide toliko sporo?

Sakoman: Teče sporo, ali je krenuli. Imate primjer Rujevice i Opus Arene. Prije desetak godina je izgrađen lijep stadion u Dugopolju koji zadovoljava sve europske kategorije. Možda bi trebalo naglasiti da su ta dva nova stadiona u privatnom vlasništvu. Možda je privatni kapital jednostavnije primijeniti na izgradnju stadiona za razliku od sredstava lokalne uprave i samouprave.

Ali nadam se da će se sve najave oko izgradnje idućih stadiona intenzivirati jer se o njima sve više govori. Govori se i o pomoći gradova odnosno države u cijeloj priči, tako da vjerujem će u skoroj budućnosti biti i rezultata.

Posjetili ste Opus Arenu. Što biste istaknuli, koji je Vaš osvrt na ovaj projekt?

Sakoman: Za mene je Opus Arena jedno prekrasno iskustvo. Tim više što sam u početku savjetodavno sudjelovao u projektiranju s projektantskim timom. Što se tiče samog stadiona, on je – ne samo za hrvatske, nego i za svjetske standarde – stvarno lijep.

Koliko su u ovakvim projektima mimo stadiona važni kampovi odnosno popratni turistički sadržaji?

Sakoman: U Hrvatskoj nažalost mogu reći da toga čak i nema. Izvan Hrvatske su stadioni odvojeni od kampova dok se kod nas treninzi još uvijek održavaju na stadionima. Ovdje na Maksimiru treniraju nogometna škola jednako kao i prva momčad Dinama.

Vani je stadion zasebna cjelina koja se koristi isključivo za odigravanje utakmica. Dok nema utakmica, stadion se zajedno sa svojom infrastrukturom koristi u turističke svrhe. Za rad fan shopa, posjete turističkih grupa – i stadionu i unutrašnjim prostorima poput svlačionica. Primjerice kad dođete u posjet stadionu Camp Nou, naravno da ćete jedva čekati vidjeti kako izgledaju svlačionice.

Ovdje na Maksimiru tako nešto nije moguće jer su naše svlačionice svakodnevno u funkciji. Otvaranje stadiona sa svim njegovim prostorijama za turističke ture financijski je jako isplativo. Zato europski klubovi imaju kampove gdje borave i ondje je njihov pravi dom.

Maksimir - stadionska infrastuktura

Da bi se počeo graditi novi maksimirski stadion, najprije se treba rekonstruirati postojeći u Kranjčevićevoj. Zbog čega?

Sakoman: Prije izgradnje novog maksimirskog stadiona, moramo napraviti svoj novi dom. A to znači ne da moramo izgraditi stadion, nego nogometni kamp. Na stadionu u Kranjčevićevoj će Dinamo samo odigravati svoje utakmice. U međuvremenu negdje trebamo živjeti.

Na ovom kompleksu živi petstotinjak djece i ostalih zaposlenika. S radom počinjemo ranom zorom da bi se svi treninzi mogli uredno održavati. Dakle – cilj nam je prvenstveno pronaći lokaciju za nogometni kamp. I to za prvu momčad Dinama, ali i za nogometnu školu.

Da bi se maksimirski stadion počeo rušiti, moramo imati zamjensko mjesto za odigravanje utakmica i zato najprije krećemo s projektom Kranjčevićeva.

Pita li Vas se za mišljenje oko tog stadiona, ima li Dinamo utjecaja na njegov završni izgled?

Sakoman: Na nedavno osnovanom Odboru za izgradnju stadiona smo dogovorili da ćemo uputiti pismo Uredu gradonačelnika jednako kao i projektantskom uredu sa zamolbom da savjetodavno sudjelujemo u izgradnji stadiona u Kranjčevićevoj. Smatram da imamo dovoljno iskustva da poboljšamo neke stvari i damo korisne savjete projektantima.

Nama će taj stadion sigurno biti dom iduće dvije, a možda i tri godine. U nogometu je važno da se na svojem stadionu osjećaš kao domaćin, jer s tim već dobijaš nekoliko posto prednosti u odnosu na protivničku momčad.

Miljenko_Sakoman_hor2

U kojoj je fazi planiranje maksimirskog stadiona i tko su investitori? Govori se da prije 2030. ne očekujemo novi stadion.

Sakoman: Tek kad se odaberu projektanti i nakon što se stadion projektira te krenu radovi ćemo znati kad možemo očekivati novi stadion. Svaka procjena prije toga može biti temeljena jedino na želji ili nagađanju.

Što se tiče investitora – u ovom trenutku se traži najbolja opcija za Dinamo. Naše mišljenje je da najprije trebamo gledati interese Dinama. A otkud će se pronaći novac? Pa, ja se nadam da će se odnekuda pronaći.

Pred nama je Europsko prvenstvo. Koja je Vaša prognoza?

Sakoman: To je vrlo jasno. Hrvatska kao prvak!

Pogledajte cijelu emisiju i pretplatite se na naš YouTube kanal kako ne biste propustili najzanimljivije i najaktualnije vijesti iz građevinskog svijeta.