S uloženih 229 mlrd. dolara smotra u Katru najskuplje je organizirano svjetsko prvenstvo od početka održavanja 1930. godine.
Skip to content
Početna stranica » Riječ struke » Pogledajte kako izgledaju stadioni Svjetskog prvenstva u Katru

Pogledajte kako izgledaju stadioni Svjetskog prvenstva u Katru

SP KATAR

Nova epizoda Koordinacije posvećena je stadionima na kojima se igra Svjetsko prvenstvo u Katru. Razgovarali smo s dvojicom Hrvata o radnim uvjetima i svim kontroverzama koje prate ovo prvenstvo. U rubrici Notes inženjerka građevine Maja Mrkonjić govori o gradnji stadiona koji su odraz katarskog nasljeđa, ali i njihovoj budućnosti. U ovoj epizodi vodimo vas na Lusail Iconic Stadium, najveći katarski stadion na kojem ćemo doznati tko će biti svjetski prvak.

Novi grad Lusail u Katru, radni uvjeti i kontroverze Svjetskog prvenstva u Katru

Katar je upisan u povijest. Domaćin svjetskog prvenstva organizirao je dosad najskuplje svjetsko prvenstvo u nogometu. Vrtoglavih 220 milijardi dolara uloženo je u izgradnju 7 stadiona i rekonstrukciju jednog postojećeg stadiona. No Katar je za potrebe ovog prvenstva podignuo i cijeli grad, drugi najveći po veličini, Lusail.

„Svi ti radovi bili su dinamični, ne samo oko izgradnje stadiona, nego i čitave infrastrukture“, govori nam Blaž, koji je s hrvatskim timom radio 2 godine na gradilištima u Katru. U Lusailu, gradu koji je produžetak glavnog grada Dohe, može živjeti i do 500 000 ljudi, a u njemu se nalazi i petnaestak trgovačkih centara, podzemna željeznica, deseci hotela i ostalih turističkih smještaja.

Blaž Grgurić

Blaž Grgurić

Najveće kontroverze izazivaju stadioni jer je tijekom njihove izgradnje, zbog visokih temperatura koje su diktirale vrijeme rada i nepridržavanja zaštite na radu, stradalo više od 6,5 tisuća radnika, prema pisanju britanskog Guardiana.

Rubrika Notes: Kako su građeni stadioni te koja je njihova budućnost

Posebne simpatije gošće rubrike Notes Maje Mrkonjić izaziva stadion Al Bayt na kojem Hrvatska otvara svoj nastup na Svjetskom prvenstvu. „Stadion podsjeća na šator, prikazuje kako su živjeli beduini, arapska nomadska plemena. Ima armirano-betonsku konstrukciju po etažama, sve ostalo čine čelik i betonska konstrukcija koja daje vizuru šatora. Na nju su naslonjeni vlačni paneli koje imaju crno bijele linije koje su u pravim šatorima označavale koje pleme živi u njemu.“

Maja Mrkonjić

Maja Mrkonjić

 

Vodimo vas na Lusail Iconic Stadium

Najveći i najvažniji stadion u Katru, ali i na cijelom Bliskom istoku je Lusail Iconic koji može primiti 86 tisuća gledatelja. Zamišljen je kao zdjela koja predstavlja drevno posuđe bliskoistočnog podneblja. Katar kao domaćin želio je naglasiti svoju geografsku pripadnost Bliskom istoku kao i pripadnost arapskom svijetu. Domaćin je imao visoka očekivanja od izgradnje ovog stadiona, stoga su njegova vizura i detalji izgradnje bili dugo držani u tajnosti.

Više zanimljivosti o izgradnji stadiona te korištenju građevinskog materijala pogledajte u serijalu koji je pripremila Koordinacija, a nalazi se na YouTube kanalu.

Koordinaciju možete pratiti na mrežnoj stranici koordinacija.hr, YouTube kanalu te na Facebooku, Instagramu i LinkedInu.

S uloženih 229 mlrd. dolara smotra u Katru najskuplje je organizirano svjetsko prvenstvo od početka održavanja 1930. godine.