Skip to content
Početna stranica » Riječ struke » Kako pronaći i zadržati kvalitetnog radnika u građevinarstvu?

Kako pronaći i zadržati kvalitetnog radnika u građevinarstvu?

asfalt, Colas

Kako zaposliti kvalitetnog radnika, što je radniku najvažnije na radnom mjestu te kako se građevinski sektor nosi s izazovom strane radne snage. O ovoj temi razgovarali smo s Nives Lukač iz Odjela ljudskih potencijala tvrtke Colas Hrvatska.

Colas Hrvatska jedna je od vodećih tvrtki u hrvatskoj niskogradnji, a trenutačno je odgovorna za tržište Hrvatske i Slovenije. Koliko u ovom trenutku imate zaposlenih radnika te pronalazite li lako kvalificirane radnike?

Grupa Colas Hrvatska djeluje u 2 zemlje kroz 3 poslovna subjekta. U Hrvatskoj je tvrtka specijalizirana za izgradnju i održavanje prometne infrastrukture, uključujući proizvodnju asfalta i emulzije. U ovom trenutku zapošljavamo nešto više od 280 zaposlenika. Colas Mineral primarno je usmjeren na proizvodnju i prodaju agregata te u sklopu šljunčare i kamenoloma radi 40-ak radnika. U Sloveniji u Asfaltima Ptuj zapošljavamo gotovo 60 radnika. U Grupaciji je ukupno preko 380 radnika, no izazov uzrokovan deficitom radne snage ne jenjava.

Hrastovljan, Colas Mineral

Hrastovljan, Colas Mineral

Građevinska industrija značajno je pogođena nedostatkom kvalificirane radne snage. Uz sve suvremene načine regrutacije i privlačenja zaposlenika, često posežemo za onim tradicionalnim radio oglasima, plakatima u školama, oglasima u lokalnim novinama i slično. Također, sve više radnika odlazi u mirovinu ili iz raznih zdravstvenih razloga ne mogu više obavljati poslove s posebnim uvjetima rada. Upravo s ciljem pomlađivanja radne snage, sklopili smo suradnju s lokalnim školama i fakultetima od interesa te pružamo mogućnost stručne prakse. Sudjelujemo na sajmovima poslova i predstavljamo se maturantima, stipendiramo i podržavamo projekte škola i lokalne zajednice.

Veliku pomoć u pronalasku radnika pružaju nam i naši radnici kroz svoje preporuke, no svi ti napori nisu dostatni. Svakodnevno ulažemo u suradnju Hrvatske i Slovenije. Radnici grupe Colas Hrvatska spremni su na rad i u Hrvatskoj i u Sloveniji, ovisno o projektima u koje smo uključeni. U Sloveniji zapošljavamo određen broj radnika iz Hrvatske, Republike Srbije kao i u Hrvatskoj iz Bosne i Hercegovine. Svoje potrebe za sada zadovoljavamo iz bazena zemalja u kojima nema većih jezičnih barijera. Svjesni smo da navedeno uskoro više neće biti moguće jer radnika u građevinskoj industriji na tržištu radne snage više nema.

Kako izgleda proces regrutacije kandidata u građevinskom sektoru? Koje vještine radnik treba imati da bi bio dobar radnik?

Ovisno o tome na kojem radnom mjestu zapošljavamo, proces selekcije izgleda različito. U selekcijskom procesu, za više pozicije, posvećujemo više vremena te ga dijelimo u nekoliko koraka. U pravilu, prvi je korak psihologijsko testiranje kandidata te potom najčešće slijede dva kruga selekcijskog intervjua. U određenim slučajevima radnici dobivaju i zadatke u kojima ispitujemo vještine koje će biti važne u njihovom svakodnevnom radu. S druge strane, zapošljavanje radnika na nižoj poziciji često se svodi na razgovore s voditeljima na kojima se ispituje njihovo prethodno radno iskustvo, tehničke vještine, njihovo znanje, motivacija i ambicije, timski rad i još pokoja meka vještina.

Kako bismo bili sigurni da smo pronašli pravog radnika, važno je da radnik bude motiviran za otvoreno radno mjesto. Bez obzira je li riječ o kompetencijama ili motivaciji, u slučaju da je jedna od tih komponenti jednaka nuli, i učinak tog radnika bit će nula. Izrazito nam je važno da vrijednosti naših radnika budu jednake vrijednostima kompanije. U kompaniji stavljamo naglasak na zaštitu na radu, zaštitu okoliša i bioraznolikosti te društveno odgovorno poslovanje. Spremni smo uložiti u znanje i vještine radnika, podržavamo njihovo osobno i profesionalno usavršavanje te maksimalno nastojimo iskoristiti potencijal svakog radnika.

Nives Lukač, Colas Hrvatska

Nives Lukač, Colas Hrvatska

Što poslodavac treba pružiti radniku kako bi ga zadržao?

Potrebe radnika su različite. Naravno, kao poslodavac primarno nastojimo pružiti osnovne uvjete za rad i zadovoljiti ključne potrebe naših radnika, a dodatnim pogodnostima učiniti razliku u odnosu na konkurente. Colas svim svojim zaposlenicima nudi plaće koje su daleko više od minimalnih propisanih kolektivnim ugovorom te nudi razne dodatke na plaću, uključujući dodatak za prehranu, prijevoz, terenski rad i slično. Colas nudi božićnicu, regres, radove za djecu kao i nagrade koje proizlaze iz poslovanja kompanije i individualnog doprinosa svakog pojedinog radnika. Svake godine razmatra se financijski paket te se radi revizija istoga.

Uz navedene financijske pogodnosti, Colas podržava sportske aktivnosti, organizira Colas Team Cup, pruža pogodnosti Multisport paketa, podržava team buildinge i druženja kolega u prirodi i izvan radnog vremena. Tvrtka njeguje dobrobit radnika i organizira manja događanja (Međunarodni dan žena, Dan planeta Zemlje). Tu su i odabir Kolege godine kao i Ambasadora zaštite na radu. Svake godine Colas ispituje zadovoljstvo radnika te kreira akcijske planove s ciljem unapređenja naših procesa i poslovanja.

Podržavamo profesionalni i osobni razvoj zaposlenika kroz različite obrazovne programe, kako interne tako i eksterne. Nudimo mogućnost fleksibilnog radnog vremena te rada od kuće. Organiziramo razne volonterske akcije te vjerujemo da svaki zaposlenik u velikoj obitelji Colas može pronaći za sebe ono što ga ispunjava i što podržava njegove osobne potrebe, ambicije i ciljeve.

Kakvo je Vaše iskustvo – što je radnicima najvažnije na radnom mjestu?

Radnici različitih profila, različitih ambicija, interesa te obiteljskih i drugih privatnih prilika vrednuju različite pogodnosti kod poslodavaca. Ipak, ono što osobno smatram univerzalnim, bez obzira na dob, na interese, na osobnosti zaposlenika, važna je ugodna radna atmosfera. Organizacijska klima i kultura, značajno utječe na zadovoljstvo i zadržavanje radnika. Svatko od nas na poslu provodi minimalno 8 sati dnevno, 40 sati tjedno i zaista je važno da na posao ne dolazimo s opterećenjem, sa strahom, grčem u želucu ili nekom drugom negativnom emocijom.

Različite pozicije u Colasu uključuju rad s posebnim uvjetima, riječ je o radu na otvorenom, pod velikim temperaturama i slično. Naravno, s obzirom na inflaciju važna su primanja radnika, no prije svega važni su međuljudski odnosi. Grupa Colas svake godine ispituje zadovoljstvo svojih radnika na 14 različitih područja i na temelju odgovora radnika razmatramo snage poslodavca, ali i područja za razvoj koja nastojimo unaprijediti.

Veliku pažnju pridajemo navedenom ispitivanju i iznimno smo ponosni što je preko 90% ukupnog broja naših radnika u Hrvatskoj i Sloveniji odgovorilo na upitnik čime zaista dobivamo valjane rezultate. Sukladno vrijednostima Colasa – brižnost, zajedništvo i odvažnost potičemo dijeljenje informacija, savjeta, dobrih praksi. Važno nam je kritičko promišljanje i inovacije, brinemo jedni o drugima te njegujemo odnose koji čuvaju naše zdravlje te svaki naš napor pretvaraju u zajednički korak prema cilju.

Autocesta Lekenik – Sisak, Colas Hrvatska

Autocesta Lekenik – Sisak, Colas Hrvatska

 

Colas Hrvatska je od 2007. dio svjetske grupacije Colas SA koja posluje u 50 zemalja na 5 kontinenata – kakve prednosti i izazove to nosi?

Dio smo jedne iznimne korporacije koja je svjetski lider u području izgradnje i održavanja prometne infrastrukture. To što smo dio internacionalne korporacije pruža brojne benefite. Na razini grupacije vođeni su razni procesi. Matica nas potiče na korak više i drži korak sa svjetskim trendovima u području digitalizacije, inovacija, marketinga i slično. Colas djeluje kao jedna kompanija.

Razni su procesi unificirani u svim zemljama i zaista se osjeća snažno vođenje iz sjedišta. Ipak, tvrtka njeguje lokalne politike i uvažava prijedloge na temelju iskustva svakoje pojedine zemlje. Kao dio internacionalne korporacije uključeni smo u razne međunarodne projekte, potiče se dijeljenje znanja, vještina i dobrih praksi te internacionalne edukacije i usavršavanja. Razmatraju se mogućnosti mobilnosti, podržava se međunarodna karijera, unutar Colasa dijele se informacije o potrebama za radnicima i interesima radnika za promjenom radnog mjesta.

Svakodnevno ulažemo u suradnju Hrvatske i Slovenije. Radnici grupe Colas Hrvatska spremni na rad i u Hrvatskoj i u Sloveniji, ovisno o projektima u koje smo uključeni. U Sloveniji zapošljavamo određen broj radnika iz Hrvatske, Republike Srbije kao i u Hrvatskoj iz Bosne i Hercegovine. Svoje potrebe za sada zadovoljavamo iz bazena zemalja u kojima nema većih jezičnih barijera. Svjesni smo da navedeno uskoro više neće biti moguće jer radnika u građevinskoj industriji na tržištu radne snage više nema.

Obilaznica, Ston

Obilaznica, Ston

Vaši ciljevi u 2023.

U 2023. aktivno radimo na brojnim projektima na području cijele Hrvatske, od sjevera do juga te jednako tako i u Sloveniji. Nastavljamo biti aktivni u području društveno odgovornog poslovanja, brige o zajednici i očuvanju okoliša. Provodimo aktivnosti zaštite na radu koju stavljamo na prvo mjesto prilikom rada svakog pojedinog radnika.

Napore nastavljamo ulagati u privlačenje i zadržavanje talenata. U Colasu žene imaju jednaka prava i mogućnosti, međutim kao primarno muška industrija posebnu pažnju pridajemo mladim talentiranim ženama u području građevinarstva te smo pred sebe postavili ciljeve usmjerene rodnoj raznolikosti.

Nastojimo proširiti našu suradnju sa školama, fakultetima i udrugama. Mogućnosti i benefite koje pružano našim radnicima nastojimo i dalje unapređivati s ciljem zadržavanja kvalificiranih radnika, povećanja zadovoljstva, pružanja boljih prilika svakom zaposleniku, a u konačnici s ciljem još uspješnijeg poslovanja. Ljudi su doista ključ našeg uspjeha.

 

Više o ovoj temi pogledajte u epizodi Koordinacije. Tema je asfalt, a gost rubrike Notes Siniša Košćak, predsjednik Uprave tvrtke Colas Hrvatska.