Skip to content
Početna stranica » Riječ struke » Hrvatska pamet posluje društveno odgovorno i održivo

Hrvatska pamet posluje društveno odgovorno i održivo

Proizvodni procesi

Tema nove epizode Koordinacije su proizvodni procesi i put razvoja od ideje do izgradnje objekta.

Društveno odgovorno poslovanje i proizvodni procesi GP Krk

Foto: Sanjin Purić
Izvor: Koordinacija.hr

GP Krk, jedna je od vodećih građevinskih tvrtki koja gradi javne i privatne projekte od 1956. godine. Tijekom svoje duge tradicije profilirala se u širokom spektru djelatnosti u građevinarstvu. Danas 60% proizvodnje ulažu u projekte tvrtke, a s preostalih 40% odgovaraju na potrebe tržišta. Već punih 8 godina tvrtka u svojim projektima primjenjuje i društveno odgovorno poslovanje, osobito na reciklažnom dvorištu Marišćina na kojem se reciklira građevinski otpadni materijal.

„Na betonari imamo ugrađen reciklator vode tako da sva korištena voda prolazi kroz filtere i ponovno se vraća u proizvodnju. Time smanjujemo potrošnju vode. Slično je i s viškom betona, prerađuje se i prema odabranim recepturama možemo dalje ugrađivati reciklirani beton“, govori nam Robert Salopek, rukovoditelj proizvodnje.

Tvrtka zapošljava više od 870 radnika koji sudjeluju u kompleksnom lancu poslovanja od sirovine koja se obrađuje i proizvodi, a zatim i ugrađuje na gradilišta.

„Stotinjak inženjera iz područja građevinarstva, strojarstva i elektrotehnike sudjeluje u projektima te smo najponosniji na izrazito stručan kadar naše tvrtke“, ističe Sanjin Purić, predsjednik Uprave.

Proizvodni procesi: Odgovornost kao temeljna vrijednost

Uz jačanje timskog rada i odgovornost koja je osnovna misao u poslovanju, tvrtka u budućnosti nastoji automatizirati proizvodne procese kako bi zaposlenici kvalitetnije i brže obavljali posao, ali i kako bi se smanjili cjelokupni troškovi rada. No, uz sve napore koje čine, svakodnevno poslovanje otežava im aktualna kriza i enormno povećanje cijena energenata i građevinskog materijala.

„Nismo odustali ni od jednog projekta. Očekujemo pomoć države da ublaži posljedice aktualne krize, slično uredbama i zakonima koji su doneseni kao pomoć turističkom sektoru i ugostiteljstvu uslijed pandemije koronavirusa“, zaključuje Purić.

Održana OTMC konferencija u Cavtatu

Unatoč aktualnoj krizi, stručnjaci iz područja organizacije, tehnologije i menadžmenta u graditeljstvu razmjenjuju iskustva kojima žele unaprijediti vođenje projekata u svakodnevnom poslovanju. Tako se krajem rujna u Cavtatu na OTMC konferenciji okupilo više od 400 sudionika iz 70 zemalja.

„Cilj je podignuti svijest o projektnoj profesiji, promovirati dostignuća voditelja projekata te na kraju pokazati da oni rade u različitim industrijama“, ističe prof. dr. sc. Mladen Vukomanović s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i član Organizacijskog odbora OTMC konferencije.

Više o društveno odgovornom poslovanju kao i o OTMC konferenciji pogledajte u novoj epizodi Koordinacije. Sadržaj emisije pratite na YouTube kanalu, na https://koordinacija.hr/ te na društvenim mrežama FacebookuInstagramu i LinkedInu.