Skip to content
Početna stranica » Riječ struke » Berislav Borovina: Krize nas uče da u životu i poslovanju treba biti spreman na sve scenarije

Berislav Borovina: Krize nas uče da u životu i poslovanju treba biti spreman na sve scenarije

Berislav Borovina

Mr. sc., diplomirani inženjer građevinarstva i osnivač tvrtke Spegra Berislav Borovina u lipnju je stekao status počasnog doktorata (dr.h.c.). Ovo priznanje dodijelilo mu je Sveučilište u Splitu, na prijedlog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, Kemijsko-Tehnološkog te Filozofskog fakulteta. Nakon stjecanja ovog prestižnog priznanja i obilježavanja 34. godišnjice postojanja tvrtke Spegra, Berislav Borovina podijelio je za Koordinaciju svoje dojmove.

 

Berislav Borovina

Berislav Borovina/arhiva

Odlukom Senata Sveučilišta u Splitu, dodijeljen Vam je počasni doktorat zbog istaknutog znanstvenog i javnog djelovanja te iznimnog doprinosa građevinarstvu i zaštiti graditeljske baštine te razvoja Sveučilišta u Splitu. Kako se osjećate i zašto je za Vas ovo svojevrsna Liga prvaka?

Borovina: Ponosan sam i počašćen. Još jednom ću zahvaliti svima koji su predložili i donijeli ovu odluku, jednako kao i mojoj obitelji i djelatnicima koji također nose velike zasluge za ovo priznanje. Zajedničkim trudom i radom doveli smo Spegru gdje je danas.

U posljednje 34 godine struci sam dao cijelog sebe. Uspješno sam surađivao sa sveučilištima, profesorima i znanstvenicima. Razmjenjivali smo znanja i iskustva te zajedno činili graditeljsku struku boljom, naprednijom i učinkovitijom. Počasni doktorat ogromna mi je čast i odgovornost.

Krajem lipnja Vaša tvrtka proslavila je 34 godine djelovanja. Obiteljska tvrtka postala je sinonim za kvalitetno obavljanje specijalnih građevinskih radova, za sanaciju kulturne baštine i sanaciju nakon potresa. Kada ste bili najviše ponosni, a kada je bilo najteže u ove 34 godine?

Borovina: Svaki Spegrin uspješno obavljen projekt je bio razlog za ponos i u svaki sam se jednako dao. Teško je izabrati najdraži. Radili smo najveće bisere hrvatske baštine: sanaciju Kneževog dvora, brojne palače i crkve u Dubrovniku, Jupiterov hram u Splitu, dvorac Veliki Tabor, obnovu Starog mosta u Mostaru, mostove od Ploča i Pila u Dubrovniku, Krčki i Paški most, stari i novi Maslenički most. Obnovili smo Ninske mostove, stari čiovski most, Most mladosti i Most slobode u Zagrebu, brojne vijadukte, tunele… Obnova hvarskog Arsenala nagrađena je od Europske komisije nagradom Europa Nostra, najprestižnijim priznanjem u području baštine i to je sigurno jedan od najljepših trenutaka.

Pogledajte kako je izgledala rekonstrukcija Jadranskog mosta.

Tko čini tvrtku Spegra? Koliko je teško pronaći, a zatim i zadržati kvalitetnu radnu snagu u Spegri?

Borovina: Spegru danas čini nešto više od 200 djelatnika. Tu je nekoliko desetaka inženjera koji pokrivaju sve hrvatske regije i koji su u firmi 15, 20 i više godina. Imamo posebno oformljene inženjerske timove ovisno o specifičnosti posla pa neki rade na baštini, drugi na mostovima, treći na drugim tipovima građevina. Imamo jako puno mehaničara, profiliranih građevinskih radnika, bravara, tokara, tesara, klesara…, naravno i ekonomista koji brinu za uredno administrativno funkcioniranje firme.

Preko 50 građevinskih radnika, vrhunski osposobljenih za rukovanje specijalnom opremom s nama su preko 20 godina te još njih 40-ak koji su s nama nešto kraće. Uz sve naše reference i tradiciju, bez dobrog radnika na terenu nema dobro obavljenog posla, a mi smo s godinama i s poštenim odnosom prema našim radnicima postali i zadržali reputaciju poželjnog poslodavca. Mi smo trenutno dobro kapacitirani, ali kod nas su uvijek dobro došli marljivi i stručni radnici.

Zagrebačka katedrala

Zagrebačka katedrala

Koji su najveći problemi i izazovi u obnovi nakon potresa na pogođenim područjima, što je dobro, a što može biti bolje?

Borovina: Obnova će biti dugotrajan, višegodišnji i vrlo osjetljiv posao. Procesi su posljednjih mjeseci ubrzani i to me veseli. Važno je kvalitetno planirati i ne preskakati korake kako bi rezultat obnove bio kvalitetan, važna je dobra koordinacija i komunikacija svih uključenih dionika, poštivanje struke i strpljenje, ali naravno i uvažavanje potreba stanovnika Zagreba.

Osobno sam uključen u obnovu od samog početka, i savjetodavno, ali i kroz radove pa je tako Spegra angažirana na obnovi Zagrebačke katedrale te na obnovi samostana i crkve sv. Franje na Kaptolu. Spegra izvodi i radove sanacije potresom oštećenih crkvenih objekata na području Zagrebačke i Sisačko-moslovačke županije, poput crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u
Samoboru, Gori i Pokupskom, crkve sv. Antuna Padovanskog u Petrinji i Glini, crkva sv. Marije Magdalene Sela, itd.

Potrebno je naglasiti da samo u centru Zagreba ima preko 400 oštećenih objekata koji su pojedinačno označeni kao zaštićeno kulturno dobro, a još nekoliko puta toliko je drugih objekata kojima treba sanacija. Spegra je stavila svoje znanje i resurse na raspolaganje jer ovo je naša domena i imamo najbolji “know how” o sanacijama. Uvijek sam optimist i vjerujem da će obnove u narednim mjesecima krenuti sve intenzivnije.

Kako ocjenjujete opće stanje u građevinarstvu u Hrvatskoj?

Borovina: U ovom trenutku građevinarstvo ima stabilnu perspektivu, ali ne tako davne krize, recesija prije 10-ak godina, pandemija, pa sada i inflacija, uče nas da opuštanja nema i da u životu i poslovanju treba biti spreman na sve scenarije. Građevinski sektor u Hrvatskoj je trenutno jako prosperitetan, što otvara prostor za rast mnogih tvrtki, ali otvara prostor i za one koji traže uspjeh preko noći s lošim posljedicama po kvalitetu posla, a i reputaciju naše struke. Mi na to nikad nismo pristajali i zato smo se i održali ovako dugo. Za sve koji vole raditi i rade svoj posao profesionalno uvijek će biti posla, to vrijedi i za građevinu i za bilo koju drugu struku.

Berislav Borovina

Berislav Borovina

Koji savjet biste dali mladim studentima građevinarstva koji će danas sutra raditi na gradilištima diljem Hrvatske i podizati građevine?

Borovina: Mladim ljudima poručio bih da vjeruju u sebe, da budu odvažni i da inzistiraju na izvrsnosti u poslu kojim su se odlučili baviti. Dozvoljeno je i pogriješiti, ako će se na tim greškama naučiti i postati bolji. Ono što sam naučio kroz karijeru je da u svaštarenju nema stabilnosti i dugovječnosti i da je važno fokusirati se na jedan segment. Jednako je važan i korektan odnos prema investitorima, kooperantima i svima drugima.

Poduzetništvo je stil života koji traži puno posvećenosti, ali kada radite ono što volite, kada dobro to radite, to donosi posebnu motivaciju i adrenalin uz koje ništa nije nemoguće.

 

Zagrebačka katedrala jedan je od najznačajnijih objekata na području Zagreba, a u njegovu obnovu uložit će se 190 milijuna kuna, odnosno 25 milijuna eura. Koliko skela otežava radove na visini od 100 metara te kako se skidaju i vraćaju kameni blokovi, objasnili su nam inženjeri iz tvrtke Spegra, Ante Borovina i Karlo Rajković. Pogledajte kako je svoj visinski zadatak riješila naša novinarska ekipa.