Al Bayt natkriva konstrukcija u obliku šatora, a ideja je bila javnosti dočarati kako žive beduini, nomadska arapska plemena.
Skip to content
Početna stranica » Riječ struke » Hrvatska otvara nastup na Svjetskom prvenstvu na stadionu Al Bayt

Hrvatska otvara nastup na Svjetskom prvenstvu na stadionu Al Bayt

al bayt

Prvu utakmicu Hrvatska igra s Marokom na stadionu Al Bayt koji se nalazi 40 km sjeverno od Dohe u gradu Al Khor. Drugi je po veličini stadion izgrađen za svjetsko prvenstvo, a zbog svojih 60 000 sjedala ugostit će i jednu od polufinalnih utakmica.

Ovo zdanje natkriva konstrukcija u obliku šatora, a ideja je bila javnosti dočarati kako žive beduini, nomadska arapska plemena. Stadion Al Bayt građen je od 2014. do 2020., 95% temeljnih radova kao i svi zidovi niže razine završeni su do studenoga 2016., a na gradilištu je bila 21 dizalica.

Kako je građen Al Bayt?

Gledalište, podijeljeno u dvije razine, natkriva pomična čelična konstrukcija čiji pokrov odaje šatorske obrise. Ideja je bila napraviti održiv stadion koji će biti usmjeren i na nisku potrošnju energije. Ključnu ulogu u regulaciji temperature na stadionu za igrače i navijače ima uvlačivi krov od 1.600 tona. Tako se lagane nadstrešnice strukture šatora protežu prema terenu sa svake strane i minimiziraju količinu energije koja je potrebna da se navijači i igrači ohlade. Po završetku turnira kapacitet stadiona Al Bayt smanjit će se na 32 000, a demontirana sjedala poklonit će se zemljama u razvoju čime će se ojačati njihova sportska infrastruktura.

 

 

Pogledajte video:

O serijalu Stadioni Svjetskog prvenstva u Katru

Više zanimljivosti o izgradnji stadiona te korištenju građevinskog materijala pogledajte u serijalu o 8 katarskih stadiona koji je pripremila Koordinacija, a nalazi se na YouTube kanalu.

Koordinaciju možete pratiti na mrežnoj stranici koordinacija.hr, YouTube kanalu te na Facebooku, Instagramu i LinkedInu.

Al Bayt natkriva konstrukcija u obliku šatora, a ideja je bila javnosti dočarati kako žive beduini, nomadska arapska plemena.