Skip to content
Početna stranica » Riječ struke » Čelik ostaje jedan od najkorištenijih materijala unatoč porastu cijene

Čelik ostaje jedan od najkorištenijih materijala unatoč porastu cijene

čelik

Ukupna težina Pelješkog mosta deset je puta veća od težine Eiffelovog tornja u Parizu. Sav čelik koji se nalazi na mostu dopremljen je prekomorskim brodovima iz Kine, a u izgradnju mosta utrošeno je 70 000 kubnih metara betona i više od 85 000 tona čelika. Čelik je sastavni dio i rasponskog sklopa mosta Cetine u koji je utrošeno više od 1150 tona čelika. Brojne konstrukcije spaja čelik, jedan od najkorištenijih materijala u građevinarstvu. Ovo je ujedno i tema nove Koordinacije.

Čelik u građevinarstvu 

Čelik ima izvrsna svojstva, stoga ne čudi da je sastavni dio različitih građevinskih materijala. Ekipa Koordinacije posjetila je višestambenu građevinu u Splitu koja je monolitna i armiranobetonska konstrukcija bruto površine 1 700 kvadrata. U nju je ugrađeno 160 tona armature na ukupno 1300 kubika konstruktivnog betona.

„Izgradnja zgrade započela je početkom 2022. kada je nastupila kriza i kada je cijena čelika dvostruko porasla. Nabavili smo čelik po tada najskupljoj cijeni za investitora“, ističe Tomislav Lovrić iz tvrtke Construction and Design.

Krunoslav Pavlinić, MDK Građevinar

„Da smo tada zaustavili nabavu čelika i čekali da se situacija smiri, trebali bismo razmišljati gdje ćemo zaposliti više od 200 radnika tvrtke i nastaviti s projektima koje smo imali na nekoliko gradilišta diljem Hrvatske“, nadovezuje se Krunoslav Pavlinić iz tvrtke MDK Građevinar, glavni izvođač i jedan od investitora.

Vrste čelika i njihova primjena

Na gradilištu u Grubišnom Polju ekipa Koordinacije upoznala je gotovo sve oblike čelika koji se primjenjuju u građevinarstvu. Armaturni čelik nalazi se u betonu, nosivi konstrukcijski čelik koristi se u izgradnji nosača i hala, poseban čelik nalazi se u cjevovodima, dalje se koriste inox, mesing i pocinčani čelik. Sveukupno je u proizvodnu halu ukupne bruto površine 500 kvadrata utrošeno 150 tona čelika.

Više o primjeni i fazama izgradnje čelične konstrukcije u rubrici Notes objasnila je Karmen Komljen Petošić, direktorica tvrtke Inovia i dobitnica nagrade Kolos u području potresnog inženjerstva.

Karmen Komljen Petošić

Karmen Komljen Petošić

„Čelik se često koristi u građevinarstvu s obzirom na svoja iznimna svojstva. Omogućuje razne strukture i oblikovanja, bolju iskoristivost prostora i vitkost čeličnih elemenata. Koja vrste čelika će se primijeniti u građevinarstvu, ovisi o udjelu ugljika. Zato je važna žilavost, tzv. duktilitet čelika. Konstrukcijski čelik koristi se pri izgradnji tornjeva, nebodera jer ima izraženu žilavost, dok se kod nenosivih dijelova konstrukcije upotrebljava čelik s većim udjelom ugljika“, objašnjava Komljen Petošić.

Primjerice, nakon zagrebačkog potresa koji je oštetio vrh sjevernog tornja Zagrebačke katedrale, organizirana je akcija u kojoj je taj vrh skinut kontroliranom eksplozijom. Vrh tornja bio je visok 13,5 metara, težak 22 tone, a skinula ga je 500 tonska dizalica.

Što je nastalo prije: limarija ili bravarija?

Prva faza izgradnje čelične konstrukcije je proizvodni pogon, izdvojeni gradilišni pogon. Jedno takvo posjetila je i ekipa Koordinacije te upoznala tim limara i bravara. Oni izrađuju i obrađuju limarske i čelične elemente prije nego što postanu sastavni dio objekata na gradilištima.

Dubravko Drašić, STAS

Dubravko Drašić iz tvrtke STAS čini neizostavni dio tima bravara, a ovim poslom bavi se 34 godine. S obzirom na svoje radno iskustvo, Dubravko sam sebi može pripremiti elemente i zavariti ih. Zbog odgovornosti i rizika na poslu, svake dvije godine bravari i zavarivači prolaze psihofizičke provjere nakon kojih dobivaju pisanu potvrdu da mogu nastaviti raditi. Nenad Pavičić Bingo radi u timu limara koji nadziru rad sofisticiranih strojeva koji u zadanom vremenskom roku moraju izrezati i saviti metraže lima.

Čiji je posao odgovorniji i stresniji, pogledajte što su zaključili u novoj epizodi Koordinacije. Sadržaj možete pratiti na www.koordinacija.hr, YouTube kanalu kao i na društvenim mrežama: Facebooku, Instagramu i LinkedInu.